{ "title": "Bağdat Hurma Tatlısı", "image": "https://www.hurma.gen.tr/images/Bagdat-Hurma-Tatlisi-71.jpg", "date": "20.01.2024 11:14:48", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Bağdat hurma tatlısı, yapım emek isteyen tatlılar arasında yer alır. Osmanlı mutfağından günümüze kadar ulaşmış olan bu tatlı lezzet bakımından da oldukça farklıdır. Bağdat hurma tatlısı bayramlarda, özel misafirler gelince, ailece yapıp tüketebileceğimiz tatlılar arasında yer alır. İnceliklere bilinirse kolayca yapılır. Özel günlerde de yapılması ile farklılık yaratır. Şimdi bağdat hurma tatlısı yapımını sizlerle paylaşırken; öncelikli olarak gerekli malzemeleri sıralayalım.

Bağdat Hurması Tatlısı İçin Gerekli Malzemeleri

Hamuru için
Kızartmak için

Gerekli miktarda sıvı yağ

Şerbeti için
Bağdat Hurması Tatlısı Nasıl Yapılır?

Bağdat hurma tatlısının yapımına başlamadan önce gerekli şerbeti hazırlayalım. Bir tencerenin içerisine şekeri ve suyu ilave edip kaynamaya bırakalım. Ara sıra karıştırarak kaynattığımız şerbetin içerisine limon suyunu da ilave ederek 5 dakika kaynattıktan sonra ocaktan alıp bir kenarda soğuması için bekletelim.

Diğer taraftan bir kabın içerisine yarım çay bardağı su, tuz ve şekeri ilave edip karıştıralım. Üzerine mayayı ilave ederek iyice karıştıralım. Daha sonra içerisine bir çay bardağı kadar un ekleyip 10 dakika kadar bekletelim. Bu bekletme işleminde mayanın kabarması sağlanır.

Diğer taraftan küçük bir tencerenin içerisine iç yağı ve normal yağ ilave edip ocağın altını yakalım. Yağ iyice ısındıktan sonra karıştırarak ocaktan alalım. Tencerenin içerisine un ve irmiği ilave edip sürekli karıştırarak yağı irmikle unu yedirelim. Daha sonra üzerine mayalanmış olan karışımı ilave edelim. İyice karıştırdıktan sonra içerisine yumurtanın sarısını ilave edip bir miktar tuz koyup karıştırma işlemine devam edelim. İyice karıştırdığımız karışımı ağzını kapatıp 20 dakika bekletelim. Bu süre içerisinde hamurun mayalanmasını sağlamış oluruz. Daha sonra hamuru küçük parçalar halinde yuvarlayarak uzun şekil verip parçalara ayıralım. Yaklaşık olarak ceviz büyüklüğünde parçalara ayırdığımız hamuru yuvarlayarak yassı şekiller verip ister kalburun üzerine bastırıp isterse elle şekillendirip hazır hale getirelim. Bir tepsinin içerisine sırayla yan yana dizdiğimiz küçük hamurların hepsini şekillendirdikten sonra üzerini Streç film ile kapatıp yaklaşık olarak yarım saat kadar bekletelim. Bu bekleme işleminde hamurların tepside mayalanmasını sağlamış olacağız.

Sonrasında tencerenin içerisine bir litre sıvı yağ koyup ocağın altını yakalım. Yağ iyice ısındığı zaman bağdat hurması hamurunu pişirmek için yağın içerisine atalım. Bu işlemde yağın iyice ısınması oldukça önemlidir. Bu sebepten öncelikte hamurlardan bir tanesini tencerenin içerisine atıp gerekli miktarda ısınıp ısınmadığını anlayalım. Daha sonra tencerenin yüzeyini kaplayacak kadar bütün hamurları atıp arkalı önlü rengi dönünceye kadar kızartalım. Yağdan aldığımız bağdat hurması hamurlarını önceden hazırladığımız şerbetin içerisine koyalım. Yaklaşık olarak yarım saat kadar şerbetin içerisine beklettikten sonra servise hazır edelim. İsteğe göre üzerine ezilmiş fındık, ceviz veya Hindistan cevizi ile süsleyip servise hazır edelim. Bağdat hurması tatlısı servise hazırdır.

Afiyet olsun.
" } ] }