{ "title": "Cennet Hurması Ağacı", "image": "https://www.hurma.gen.tr/images/cennet-hurmasi-agaci.jpg", "date": "19.01.2024 10:41:12", "author": "ayşe ekercan", "article": [ { "article": "
Cennet hurması ağacı

Cennet hurması ya da Akdeniz hurması yöresel adı ile ambe ya da amme abanoz giller (Ebenaceae) familyasındandır. Akdeniz bölgesi gibi subtropik iklim kuşaklarında yetişen bir ağaç türüdür. Cennet hurmasına Trabzon hurması da deniyor. Kışın yaprağını döken geniş tepeli seyrek dallı bir ağaçtır. Cennet hurmasının anavatanı Çindir. Bu meyve türü çok eski tarihlerde Joponya ya getirilmiş ve burada büyük ölçülerde üretim yapılıyor. Cennet hurması ağacının gövde kabuğu levhalar halinde çatlak olur. Bu meyve türü kışın yapraklarını döktüğü için, daha serin bölgeler de özellikle Karadeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde yetiştiriçiliğinde rastlanmıştır. Cennet hurma ağacı ebenales takımının ebenaceae familyasına ait oluyor. Cennet hurma ağacı diospyros cinsine giriyor. Cennet hurması ağacının kök yapıları kullanılan anaç türüne göre farklı olur. Cennet hurması ağacı kazık köklüdür, az miktarda saçak kökleri bulunuyor. Cennet hurması ağacının gövdesi gri renkte oluyor. Hurma ağaclarının çeşidine kuvvetine ve yaşına göre gövde 12-35 cm çapında oluyor. Cennet hurmasının boyu ise ortalama 5-6 m olmakla beraber 12 metre ye kadar ulaşabiliyor.

Cennet hurması fidanını dikerken, fidanın kökünü budama yapmak gerekir. Kökler birbirine karışmış ise ya da söküm sırasında yaralanmış olan kökler, yara yeri üzerinden kesilir. Cennet hurmasının fidanları kazık kökü fazla kısaltılmamalıdır. Çünkü saçak kökleri fazla değildir. Cennet hurma fidanları fidanlıktan söküldükleri derinlikte dikilmelidir. Hurma fidanı dikiminden hemen sonra can suyu verilmelidir. Yeni dikilmiş fidanlara rüzgârdan eğilmesin diye fidanlar hereklere bağlanmalıdır. Fidanları diktikten sonra fidanların tepeleri iyi gelişmiş bir göz üzerinden kesiliyor.

Cennet hurması ağaçları dik, yarı dik ya da yayvan olarak gelişiyor. Cennet hurma ağacının çeşitlerine göre dalları orta kuvvette ya da kuvvetli gelişiyor. Dikimin ikinci üçüncü yıllarında fazla bir miktarda obur dallar görünüyor. Obur dallar kuvvetli ve dik olarak büyür ve dallanmaz. Üçüncü yıldan itibaren obur dalları yavaş yavaş azalıyor. Çok sayıda kısa meyve dalcıkları oluşuyor. Dinlenme devresinde tomurcuklar belirgin ve koyu kahverengi oluyor. Bazı çeşitler (Fuyu) sık sık dallanmakta, bazı çeşitler (Hachiya) ise seyrek dallanırlar. Yaprakların üst tarafı düzdür. Alt tarafı ise tüylüdür. Cennet hurmasının yaprakları İlkbaharda yeni çıkan yapraklar parlak ve açık yeşil renkte olurlar. Daha sonra yapraklar parlak koyu yeşil renk alıyor. Sonbaharda ise yapraklar soluk yeşil-sarı ya da turuncu-kırmızı renklere dönüşe biliyor.

Sonra cennet hurması ağacının iyi gelişmesi ve iyi meyve vermeleri için topraktan yeterli miktarda su alabilmeleri gerekiyor. Sürgün gelişmesinin ve meyve büyümesinin olduğu zamanlarda yani ilkbaharda ve yaz aylarında yeterli ve düzenli sulama yapmak gerekiyor. Eğer bu aylarda sulama yetersiz olursa meyvelerde dökülme görülür ve meyve gelişimi durur. Düzensiz sulama ile meyvelerde çatlamalar olur. Meyvelerde kabuk rengi yeşilden sarıya dönüşür. Sonbaharda ve kış aylarının kurak geçtiği dönemlerde de sulama yapılmalıdır. Ama sulama aralıkları daha uzun tutulmalıdır. Cennet hurması ağaçların sulama suyu miktarı ve sıklığı, iklim toprak ve sulama şekillerine göre değişiklik gösteriyor. Karık usulü sulama yapılabiliyor. Bu sulama sisteminde, genç bahçelerde ağaçların iki yanından geçirilen karıklar ile sulanır. Gelişmiş ağaçların bulunduğu yerlerde ise ağaçların yanından geçirilen, karık sistemi ile sulama yapılmalıdır. Alttan yamurlama sistemi sulamada uygun bir sistemdir.
" } ] }