{ "title": "Cennet Hurması Çekirdeği", "image": "https://www.hurma.gen.tr/images/cennet-hurmasi-cekirdegi.jpg", "date": "21.01.2024 12:49:05", "author": "İncegül Berrin Ekmen", "article": [ { "article": "
Cennet Hurması çekirdeği, halk arasında bilinen diğer ismi Trabzon Hurması'dır. Çok eskiye dayanan ve yine halk arasında Akdeniz Hurması, Cennet Meyvesi, Cennet Elması, Amme, Kocayemiş, Kara Hurma, Japon Elması olarak da bilinmektedir. Cennet Hurması, abanozgiller ailesinden gelen ve Akdeniz bölgesinin subtropik iklim kuşaklarında yetişen bir ağaç türüdür. Bunun meyvesine verilen ad da Cennet Hurması'dır. Bu meyve de erik hurması adından gelmektedir. Bu ağacın sarımsı beyaz çiçekleri olur ve haziran aylarında açarlar. Meyveleri de sonbahar ayında olgunlaşırlar ve portakal renginde bir meyve oluşur. Ham olarak yenilmez meyve tam anlamıyla olgunlaştığında yenilmektedir. Olgunlaşan meyveler tam anlamıyla şekerleşir ve tadına doyum olmaz. Halk bu meyveyi bahçesinde ve tarlasında çok kolay yetiştirmektedir. Cennet Meyvesinin esas Anavatanı Çin ve Japonya'dır. Memleketimiz de Cennet Hurması Karadeniz kıyılarında ve Hatay ve Antalya bölgesinde yetiştirilmektedir.

Cennet Hurması Çekirdeği meyvenin orta kısmında meyvenin yarısını kaplayan iri kahverengi renktedir. Meyvenin en ilginç özelliği çekirdeğidir. Meyvenin çekirdeğini dikine keserseniz ortaya çatal ya da kaşık şekli çıkmaktadır. Eğer çatal şekli çıkarsa insanlara şans getireceğine dair halk arasında bir söylenti vardır.

Cennet hurması çekirdeğini kozmetik alanında maske yapımında kullanılmaktadır. Meyvesinin çok faydaları vardır. Hemen hemen her alanda kullanılmaktadır. Çiğ olarak yemek çok daha faydalıdır. Ayrıca kurutularak da saklanmaktadır. Olgunlaşmış meyvesinden maske yapılarak cilde bakım yapılır. Meyvenin çekirdeği hakkında pek bilgiye rastlayamadım. Fakat meyvesinin hakkında sayılamayacak kadar faydası olduğu bilinmektedir.
" } ] }