{ "title": "Cennet Hurması Nerede Yetişir", "image": "https://www.hurma.gen.tr/images/Cennet-Hurmasi-Nerede-Yetisir-92.jpg", "date": "23.01.2024 03:44:53", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Cennet Hurması Nerede Yetişir, Halk arasında Trabzon Hurması olarak da bilinen ve kışın soğuğa dayanabilen cennet hurmasının kanser başta olmak üzere birçok hastalığı önlediği, cildi güzelleştirdiği ve diyet bakımından da önemli bir konuma sahiptir. Ilıman iklim kuşağında yer alan bölgelerde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Dünyada en fazla cennet hurması üretimi yapan ülkeler; Çin ve Japonya başta olmak üzere, Brezilya, Endonezya, Mısır, Filipinler, İsrail, İtalya, ABD ve Kore'dir. Bu ülkeleri, Cezayir, Güney Amerika, İran ve İspanya izlemektedir.

Cennet Hurması Nerede Yetişir, Türkiye'ye getirildiği tarih bilinmemekle birlikte ülkemizde çok eskiden beri cennet hurması yetiştirilmektedir. Bir subtropik iklim meyvesi olan cennet hurması Türkiye'de en çok Akdeniz Bölgesinde yetiştirilmektedir. Bu ağaç türü kışın yapraklarını döktüğü için daha serin yerlerde de özellikle Karadeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde yetiştiriciliği yapılabilmektedir.

Cennet hurmasının ülkemizde buruk çeşitleri yetiştirilmekte ve bu meyveler bazı yerlerde pek tanınmamakta, yumuşayınca yenmesi gerektiği pek bilinmemektedir. Buruk tadının olduğu anlaşılınca istenmemektedir. Bu yüzden cennet hurması yetiştiriciliği, diğer meyve türlerine göre fazla yaygınlaşmamıştır. Cennet hurması, tüketicilerce tanındıkça sevilir ve aranır hale gelmiştir.

Cennet hurması yetişme şartları: Cennet hurması ağacının gövde kabuğunda levhalar halinde çatlak oluşur. Cennet hurma ağacı ebenales grubunun ebenaceae familyasındandır. Ağacın kök yapıları kullanılan anaç türüne göre farklı olmaktadır. Cennet hurması ağacı kazık köklü olup, az miktarda saçak kökleri bulunmaktadır. Ağacının gövdesi gri renktedir. Hurma ağaçlarının türüne, kuvvetine ve yaşına göre gövde 12-35 cm çapına ulaşır. Cennet hurmasının boyu ise ortalama 5-6 metre olmakla beraber 12 metreye kadar uzayabilmektedir. Dikimin ikinci ve üçüncü senesinde fazla miktarda obur dallar görülür. Obur dallar kuvvetli ve dik olarak büyür, dallanmazlar. Üçüncü seneden itibaren obur dallar azalır, çok sayıda kısa meyve dalcıkları meydana gelir. Dinlenme döneminde tomurcuklar belirgin ve koyu kahverengidir. Bazı çeşitler sık dallanmakta, bazı çeşitleriyse seyrek dallanmaktadır.

Cennet hurması ağaçlarının dikim özellikleri: Cennet hurması fidanını dikerken, fidanın kökünü budama yapılmalıdır. Kökler birbirine karışmış ise veya söküm sırasında yaralanmış olan kökler, yara yeri üzerinden kesilmelidir. Cennet hurmasının fidanları kazık kökü budanırken fazla kısaltılmamalıdır. Çünkü saçak kökleri fazla olmadığından zarar görebilir. Fidanlar, fidanlıktan söküldükleri derinlikte dikilmelidir. Fidana, dikimden hemen sonra can suyu verilmelidir.

Cennet hurması ağacının gelişmesi ve meyve vermeleri için topraktan yeterli miktarda su alması gereklidir. Sürgün gelişmesinin ve meyve büyümesinin olduğu dönemler yeterli ve düzenli sulama yapmak gereklidir. Sulama yetersiz olur ise meyvelerde dökülme görülür ve meyvenin gelişimi durur. Düzensiz sulamayla meyvelerde çatlamalar oluşur. Sonbaharda ve kış aylarının kurak geçtiği dönemlerde de sulama yapılmalıdır. Fakat sulama aralıkları daha uzun tutulmalıdır. Ağaçların sulama suyu miktarı ve aralığı; iklim, toprak ve sulama biçimlerine göre değişiklik gösterir.
" } ] }