{ "title": "Cennet Hurması", "image": "https://www.hurma.gen.tr/images/cennet-hurmasi.jpg", "date": "19.01.2024 10:46:35", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Cennet hurması, asıl vatanı ise Çin ve Japonyadır, cennet hurmasının diğer bir adı da \"Trabzon hurmasıdır, hurma ağacı kış ayında yapraklarını döken ve geniş tepesi olan seyrek dalları bulunan bir ağaç tipidir. Hurma ağacının gövdesinin kabuğu levhalar şeklinde çatlaklar vardır. Hurma ağacının haziran ayında sarımsı beyaz renkteki çiçekleri açar. Ancak hurma meyvesi sonbahar zamanında olgunlaşmaktadır. Cennet hurması karbonhidrat bakımından ve A vitamini bakımından oldukça zengin bir meyvedir. Cennet hurmasının 100 gramında yaklaşık olarak 14 ile 20 gram kadar vitamin mevcut olmaktadır. Ayrıca hurma meyvesinde yine 0, gram protein, 3,6 gramda lif, 0,4 gramda yağ içermektedir. Özellikle antioksidan kapasitesi oldukça fazla olan cennet hurmasının 100 gramı yaklaşık olarak 70 kalori barındırmaktadır.

Cennet hurması, pek çok hastalığa faydalıdır. Cennet hurması sindirim sisteminde meydana gelen hastalıklarda, kalp- damar hastalıklarında ve bağışıklık sistemini destekleyerek kuvvetlendirdiği için sindirim sisteminde oluşan hastalıkların tedavilerinde kullanılmaktadır. Vücutta meydana gelen kansızlık problemlerinde ve mide- bağırsak hastalıklarına da çok iyi gelmektedir. Ayrıca cennet hurması A, B ve C vitaminlerini barındırdığından dolayı vitamin eksikliği tedavisinde takviye için kullanılmaktadır. Hatta yüksek tansiyonu düşürücü özelliğinin olması ve kolesterolü düşürdüğü de tespit edilmiştir.

Cennet hurması hem karbonhidrat hem de A vitamini bakımından çok zengindir. Cennet hurması kişilerin sağlığı açısından çok önem taşıyan bir meyve türüdür. Bu meyve ilk olarak Artvin yöresinde yetiştirilmeye başlanmıştır ve Trabzon'a bağlı olduğu için diğer bir adı da Trabzon hurması olarak kalmıştır. Hurma ağacı kış ayında yapraklarını döker ancak 120 ile 180 derecedeki soğuk havaya dayanabilmektedir. Aynı zamanda cennet hurması taze tüketilebildiği gibi kuru olarak da tüketilebilmektedir. Çoğunlukla gıda sektöründe marmelat, muhallebi, dondurma, tatlı, püre, kek ve krema alanlarında fazlası ile kullanılmaktadır.

Cennet hurması, en yaygın olan kanser hastalıklarından en iyi koruyucu meyvelerden birisi olduğu için büyük önem taşımaktadır. Cennet hurması tüketen kişinin iştahını açar ve midesini kuvvetlendirir. Ayrıca cennet hurması lif bakımından en zengin olan meyvedir. Midede ortaya çıkan gastriti önler ve bağırsaklarda meydana gelen bir iltihaplanma var ise onu engellemiş olur. Hatta cennet hurması kış ayında yetiştiğinden dolayı kış hastalıklarına ve soğuk algınlığı hastalığına iyi gelmektedir. Cennet hurmasının yaprakları eğer kaynatılarak saça ve yüze uygulanır ise hem cildiniz hem de saçlarınız güzelleşir. Ayrıca cennet hurmasının kaynattığınız su ile temizlik yapabilirsiniz.
" } ] }