{ "title": "Hatay Hurması", "image": "https://www.hurma.gen.tr/images/Hatay-Hurmasi-54.jpg", "date": "19.01.2024 17:42:21", "author": "Hüseyin ÇINAR", "article": [ { "article": "
Hatay Hurması, Ana vatanı Japonya ve Çin olan, 'Cennet hurması' ismiyle de tanınan, piyasada Trabzon hurması olarak satılan hurmanın ağzı kaynaştırmaya cinsi sadece Çukurova bölgesinde ve özellikle de Hatay'da yetiştiriliyor. Hurmanın beşte birinin yetiştiği Hatay'daki üretim ile ilgili 'Harbiye hurması' adıyla tescil edilen hurmanın Trabzon hurmasından çok farklı olduğu bilinmektedir. Tüketiciler tarafından en çok tercih edilen hurmaların başında gelmektedir. Tropik bir meyve olan hurma hatay için önemli bir gelir kaynağıdır.

Toptancı hallerinde genel olarak 'Trabzon hurması' olarak tanınmaktadır, Hatay'da yetişen hurmanın Trabzon hurmasından gerek aroması gerek işlevsel bakımdan çok farklılık göstermektedir. Ürün genel itibariyle Trabzon hurması olarak bilinen hurmadan değişiktir. Trabzon hurması içi beyaz olup hasat edildikten hemen sonra, işleme tabi tutularak yumuşatılıp öyle tüketilir. Oysaki Hatay hurmasının içi çikolata rengindedir. Bu, hurma yumuşamadan da tüketilir, kekresi bir tadı kesinlikle olmaz. Ağacı yaklaşık 5 yaşında meyveye vermeye başlar ve çok uzun yıllar meyve verir.

Hatay Hurması Faydaları Nelerdir?

Bu özelliklerinden dolayı, Hatay hurması adıyla Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından 'Harbiye hurması' adı altında patent alınmıştır. Hurmanın insan sağlığı açısından çok faydalıdır. \"Vitamin ve özellikle potasyum bakımından çok zengin bir meyvedir. Yapılan araştırmada Lifli içeriğinin olması sebebiyle de sindirim sistemine de çok yardımcı olduğu için zayıflamada da önemli rol oynadığı görüşü hakimdir. Cennet hurması ya da cennet meyvesi olarak da tanınan bu meyve kabızlık, ishal, iştahsızlık, gastrit, bağırsak iltihaplarının iyileşmesinde kullanılır. Kolesterolü ve yüksek tansiyonu dengede tutmaya yardımcı olur. Kalp ve damar hastalıklarına çok faydalıdır. Kansere karşı önemli koruyucu etkisi vardır. Midede hazım ettirici özelliği ve güçlendirici özelliği vardır. Kansızlığa çok iyi gelir. Safra kesesini oldukça rahatlatır. Özelliklerde çok üşüyenler için, vücut ısısını dengede tutar.

" } ] }