{ "title": "Hurma Aşısı", "image": "https://www.hurma.gen.tr/images/hurma-asisi.jpg", "date": "19.01.2024 17:40:34", "author": "Gülistan Ateş", "article": [ { "article": "Hurma Aşısı, Aşı için kullanacağımız 2 adet taze dalı hurma ağacından baharda yani, mart ayının ilk haftalarında kesiyoruz. Bu dalların uçlarını keserek aşıyı yapmak için hazır hale getiriyoruz. Daha sonra aşılayacağımız ağacı pürüzsüz bir yerinden testere ile düz bir şekilde kesiyoruz. Burada ağacı keseceğimiz yerin yüksekliği çok önemli değildir. Ortalama olarak 30-40 cm civarında olmalıdır. Bu yükseklik ağacın kalınlığına, büyüklüğüne ve düzgün yerine göre ayarlanabilir. Daha sonra testere ile kesilen yer bıçakla düzgün bir şekilde temizlenir ve bıçakla kesip temizlenen ağacın tam ortasından bir yarık açılır. Bu yarığın çok derin olmamasına dikkat etmek gerekir. Bu yarık bıçak eninden biraz daha fazla olabilir. Hazırladığımız kalem şeklindeki iki adet taze dalı dalların yontulan yeri yarığın tam kenarına gelecek şekilde yerleştiriyoruz. Biri bir kenara diğeri ise diğer kenara gelecek şekilde olmalı. Taze dalları yarığa yerleştirdikten sonra bıçakla yardığımız kanalı çamurla kapatmalıyız. Bu işlem için bulunursa bal mumu da kullanılabilir. Bal mumunun daha yararlı olacağı biliniyor.

Aşılama yapılan yeri çamurla kapladıktan sonra etrafını dayanıklı karayemiş yaprakları ile sarıp içini toprakla doldurmamız gerekiyor. Burada yaprak yerine geçecek olan naylon poşette kullanılabilir. Ancak erken çürümesi ve hava alması için yaprak daha çok tercih edilir.

Bütün işlemleri bitirdikten sonra aşılanmış bir hurma ağacı elde edeceğiz ve hurma ağacının türüne göre tutmasını 1-2 ay içinde göreceğiz.
Yaprak çürüdükten sonra yaprakları bağladığımız naylon ipi kesilip almalıyız. Aşı yapıldıktan sonra sulama işlemi kesinlikle üstten yapılmamalıdır.
Burada hurma ağacının kalem aşısının nasıl yapılacağını izah ettik. Fakat bu uygulama diğer bütün meyveler için aynıdır. Fakat aşıların tutma süreleri meyveden meyveye farklılık göstermektedir.
" } ] }