{ "title": "Hurma Aşısı", "image": "https://www.hurma.gen.tr/images/hurma-asisi.jpg", "date": "19.01.2024 17:40:34", "author": "Gülistan Ateş", "article": [ { "article": "Hurma Aşısı, Aşı için kullanacağımız 2 adet taze dalı hurma ağacından baharda yani, mart ayının ilk haftalarında kesiyoruz. Bu dalların uçlarını keserek aşıyı yapmak için hazır hale getiriyoruz. Daha sonra aşılayacağımız ağacı pürüzsüz bir yerinden testere ile düz bir şekilde kesiyoruz. Burada ağacı keseceğimiz yerin yüksekliği çok önemli değildir. Ortalama olarak 30-40 cm civarında olmalıdır. Bu yükseklik ağacın kalınlığına, büyüklüğüne ve düzgün yerine göre ayarlanabilir. Daha sonra testere ile kesilen yer bıçakla düzgün bir şekilde temizlenir ve bıçakla kesip temizlenen ağacın tam ortasından bir yarık açılır. Bu yarığın çok derin olmamasına dikkat etmek gerekir. Bu yarık bıçak eninden biraz daha fazla olabilir. Hazırladığımız kalem şeklindeki iki adet taze dalı dalların yontulan yeri yarığın tam kenarına gelecek şekilde yerleştiriyoruz. Biri bir kenara diğeri ise diğer kenara gelecek şekilde olmalı. Taze dalları yarığa yerleştirdikten sonra bıçakla yardığımız kanalı çamurla kapatmalıyız. Bu işlem için bulunursa bal mumu da kullanılabilir. Bal mumunun daha yararlı olacağı biliniyor.