{ "title": "Hurma Bitkisi", "image": "https://www.hurma.gen.tr/images/Hurma-Bitkisi-72.jpg", "date": "18.01.2024 22:30:16", "author": "Merve Kürcan", "article": [ { "article": "
Hurma Bitkisi, insanoğlunun yetiştirdiği en eski bitki çeşitlerinden biri olan hurma bitkisi bir çeşit palmiyenin ve bu palmiye meyvesinin adıdır. Bâbil'in en eski yerlilerinden olan Sümerler hurma bitkisini 5000 sene öncesinde ilk defa yetiştirmeye başlamışlardır. Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgelerinin ekonomisinde çok büyük bir rol oynamaktadır. Amerika'ya ilk olarak İspanyollar tarafından 19. Yüzyıl başlarında getirilmiş ve Meksika civarında yetiştirilmeye başlanmıştır. İlk defa Basra Körfezinde yetiştirildiği tahmin edilen hurma bitkisinin boyu yaklaşık olarak 18 ile 24 metre arasındadır. Hurma bitkisinin yapraklarının bir kısmı yere doğru sarkar, bir kısmı ise yukarı doğrudur. Yapraklarının uzunlukları 6 m boyundadır. Gövdeleri diktir. Yelpaze gibi olan yaprakların büyükleri tepelerde toplanmıştır. Hurma bitkisinin çiçekleri ekseriya tek cinslidir. Başak tipindeki çiçekler spata diye adlandırılan büyük yapraklar ile çevrelenmiştir. Gövdesinde yapraklar genellikle toplu olarak bulunmaktadır. Küçük sarı çiçekler toplu halde açmaya başlar. Hurma bitkisinin farklı cinsiyetteki çiçekler ayrı ağaçta yetişir. Dişi hurma çiçekleri zamanla tek tohumlu meyvelere dönüşür. Meyveleri sarımsı kahve renkli, dış kabuğu ise sarımsıdır. Orta kısmı etli ve şeker bakımından oldukça çok zengin bir bitkidir. Tohum silindirik, sert ve bir yüzü boyunca derin oluktan oluşur.

Hurma bitkisi, Hindistan cevizinden sonra gelen palmiyelerin en faydalı olanıdır. Hurma bitkisi dikildikten tam 6-10 yıl sonra meyve vermeye başlar. Her ağaç yaklaşık 50 ilâ 300 kilo arasında hurma vermeye başlar. Hurma bitkisi sıcak ve kurak iklimi sever. Kumlu topraklarda iyi yetişse bile büyük ölçüde sulama ister. Bu sebepten, hurma bitkisi yetiştirenler bitkilerini sık sık sularlar.

Hurma Bitkisi Nerelerde Görülür

Hurma bitkisi ağaçta iken altın sarısı görünümündedir. Kuruyunca kahverengiye çalan bir renge sahip olur. Çok besleyicidir. Bundan ötürü, bugün Birleşik Amerika'da üretilmesine önem verilmekte; Texas, Arizona, Nevada ve Kaliforniya'da yetiştirilmektedir. Fransa, İspanya, İtalya ve Çin'de de yetiştirilir. Ülkemizde ise Batı Anadolu, Güney Anadolu ve Akdeniz bölgesinde yetiştirilmektedir. Türkiye'de yetişen hurma bitkilerinin gıda bakımından pek önemi yoktur, daha çok gölge verici olarak kullanılır.

Hurma Bitkisinin Faydaları Nelerdir?

Yağı alınan çekirdekler hayvanlara yedirilir. Hurma bitkisi bedeni ve zihni geliştirmeyi sağlar. Kansere karşı koruyucudur. Boğaz ağrılarını keser. Öksürük, bronşit ve soğuk algınlığı gibi şikâyetleri giderir. Kemik hastalarında faydalıdır. Kan damarlarını yumuşatarak damar sertliğini engeller. Ayrıca kanıda temizler ve tansiyonu düzenler. Kahve ve yağ gibi maddeler kolesterol oluşumunu hızlandırdığı için bu gibi gıdaların yanında hurma tüketilmelidir. Yaşlılıkta oluşan kulak uğultusu ve duyma zafiyetinde oldukça faydalı bir bitkidir. Hurma, karbonhidrat, protein ve yağ içeren tek bir bitkidir. Bir bardak süt ve bir hurmanın insanın günlük besin ihtiyacını karşılamaya yetecektir. Görüldüğü gibi hurmanın sayılamayacak kadar çok faydaları vardır. Ancak hurmanın yararı olduğu kadar zararları da vardır. Hurma bitkisini gelişi güzel, sürekli ve yüksek miktarda kullanmak başta karaciğer olmak üzere diğer organlara da ciddi zararlar verir. Hatta yüksek miktarda hurma tüketmek ölüme bile sebebiyet verebilir.
" } ] }