{ "title": "Hurma Çeşitleri", "image": "https://www.hurma.gen.tr/images/hurma-cesitleri.jpg", "date": "19.01.2024 17:19:33", "author": "Hacer Sakman", "article": [ { "article": "
Hurma Çeşitleri, Kur'an'ı Kerim'de çok fazla ayette adı anılan ve cennet nimetleri arasında gösterilen hurmanın doksan dokuz türü bulunuyor. Tadı leziz ve sağlıklı olma özelliği ile bilinen hurmanın, kahvesi, pekmezi, cezeryesi gibi çok fazla ürünler yapılıyor. Özellikle gebe ve doğum yapan bayanlar için faydalı bir meyve olmaktadır. Hurma Ramazan aylarında sofralarımızda çokça yer almaktadır. İçerisindeki azot, fosfor, potasyum, demir gibi gıda maddeleri dikkat çekiyor.

Hurmanın doksan dokuz türünün bulunduğunu ve bunun çok az türünün tüketildiğini, Hudri, Mebrum, Safavi, Medjoul çeşidi hurmaların Medine'den ithal edildiğinin, diğer türlerini ise İsrail, İran, Ürdün gibi ülkelerden ithal edilmektedir. Ramazan ayında çok fazla ithal edilir. En fazla ilgi gösterilen çeşidi de şekerli ve hafif yapısıyla anılan Medjoul hurmasıdır. Ürdün'den alınan kral ismi verilen hurmanın da büyük olması sebebiyle tercih edilmektedir. Safavi türü olan hurma Medine de yetişmektedir ve kan yapıcıdır. Şeker oranı az ve çok lifli olan Faris hurması ise şeker hastaları tarafından tüketilmektedir.

Hallavi ve Sukkari, Mebrum hurması ise Medine 'den getirilmektedir. Türk hacıların Medine'den aldıkları hurma çeşidi Mebrumdur. Mebrum hurması yumuşak değildir fakat tatlıdır. En çok Acve hurması talep görmektedir. Hurma türleri arasında Kutsal Kitabımızda ismi geçen ve Hz. Muhammed (SAV)'in diktiği Acve hurmasının bütün Müslüman ülkelerinden çok talep görmektedir. 'Acve hurması en önemli hurma türüdür. Genellikle hasta olan insanların tercih ettiğidir. Tunus'tan dalıyla beraber gelen ve kurumaya bırakılan Tunus hurmasının ise kuruduktan sonra katkısız olarak kendiliğinden şerbetlenmektedir.

Dayri (Manastır Hurması) Irak'ta yetiştirilmektedir. Kuru, uzun, ince ve büyüktür, kara ve sert olmayan meyveleri vardır. Barhi Irak'ta yetiştirilir. Çok tatlı ve yumuşaktır. Meyvenin şekli silindire benzetilir. Bu meyve olgunlaştıkça rengi koyu kahverengiye döner. Zengin aromasıyla birinci sınıf kalitesinde bir türdür. Bu meyveyi kurutularak tüketilebilindiği gibi yaş şeklinde de tüketilebilirler. Pasta yapımında da kullanılır ve bu hurmaların tozu da kemik erimesine iyi geldiği söylenir. Bu nedenle de cennetten gelen nimet olarak adlandırılmıştır.

Maktum türü ise büyük, kızıl-kahverengi, ince kabuklu, yumuşak, unlu, çok fazla tatlı değildir ve bu hurma türü neme karşı dirençlidir. Yetişme yeri Iraktır. Deglet noor türü Cezayir ve Tunus'un en çok anılan hurmasıdır. Yarı kuru ve sakızlı hurma diğer çeşitleri kadar tatlı değildir. Özellikle kurabiye yapımında kullanılır. Atıştırmalar için idealdir. Hurmanın bu çeşitlerinin birçok faydası vardır. Hafızaya iyi gelir. Kanser önleyicidir, antioksidan kaynağıdır. Ülsere iyi gelir. Potasyum içerir ve çekirdekleri çok yararlıdır.
" } ] }