{ "title": "Hurma Çiçeği", "image": "https://www.hurma.gen.tr/images/hurma-cicegi.jpg", "date": "23.01.2024 04:17:44", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Hurma çiçeği eski dönemlerden beri Ortadoğu'da meyveleri için yetiştirilen hurma ağacı Palmiyegiller familyasından, 14 çeşidi meydana gelen Phoenix cinsinin P. Dactylifera türüdür. Anavatanı Irak ve civarıdır. İngilizcede 'date palm' denir. Başka bir deyişle hurma palmiyesi. Her özellikte bir yaprak uzunca özellikte bir sap üstünde dizilmiş katı, ince-uzunca, diken benzeri ucu keskin uçlu birden fazla yaprakçık dizili takdirde gelişmektedir. Çok yaprakcıklı uzunca sap esasında bir yapraktır. Hurma fidanı kalınlaştıkça yaprak büyüklüğü de ona yönelik değişir. Özellikte bir yaprak 6 m civarı uzunca olabilmektedir. Hurmalar toprak alt kısmında sürekli yepyeni kökler çıkarır. Kökler çok kalın ve serttir. Saçaklanarak kuvvetlice derinlere giderler.

Hurma ağaçlarının dişisi erkeği farklıdır. Meyve verebilmesi için dişi ağacın yanında erkek ağaçlar olmalıdır ki erkek ağacın polenleri dişi ağacın çiçeklerine gelebilsin. Bu sayede meyve oluşumu başlar. Kışa dayanıklılığı -10 C derece olup İstanbul'da bahçelerde parklarda yetiştirilebilir. Hurma ağacı ılıman ve sıcak olan havayı çok sever. Sıcaklığın eksinin altına düştüğü vaziyetlerde hurma ağacı kayıp görür üstelik kurur. Hurma deyince esasen aklımıza Arap ülkeleri gelmektedir, nedeni ise sıcak mevsimlerden hoşlanmasıdır ama yukarıda da dediğimiz benzeri havada meydana gelen sıcaklığın sıfırın altına düşmediği her yerde yetişir. Hurma ağacı bakımı çok basit meydana gelen özellikte bir meyve türüdür. Yalnızca budama işlemi yapılır ve meyve kurduna karşı özellikte bir veya 2 kez ilaçlanma yapılır. İç mekanlarda yetiştirilebilen süs bitkilerinden en dayanıklısı ve bakımı en basit olanı hurmadır diyebilirim. Güneş alabilen pencereye çok uzak olmayan özellikte bir yerde yetiştirmelisiniz. Çok yavaş gelişmektedir ama gelişmeye kış mevsiminde da devam etmektedir. Her nebat benzeri hurmanın da güneşe ve havadar ortama gereği var. Yıllarca dayanan şık yaprakları vardır. Eskiyen yaprakları yıllarca sararmaz. Hurma fidanında yaprak sayısı fazlalaşınca en eskilerini kesebilirsiniz. Basit basit sararmazlar. Sararmalarını beklemenize sebep yok. Saksıda yetiştirirken kuvvetli kökler dibe toslayınca dip etrafında yöntem alarak gelişime sürdürür. Dipte git gide büyüyen yumak oluşturarak saksı muhtevanını yukarıya iterler. Toprak dışarı dökülür. Bitkinin kök kuralı açıkta kalır. Onun için hurma fidanlarını dikeceğiniz saksı en az 25 cm derin, 25 cm yayvan olmalıdır. Üç-dört senede özellikte bir sökerek dip yumağı budayın (Yumaktaki en taze kökleri bırakıp yumak bölümünden kesinlikle). Böylelikle benzer fidanı uzunca yıllarca benzer büyüklükteki saksıda yetiştirebilirsiniz. Saksı dibinde yumaklaşmış kökleri budamanın hurmaya hiçbir zararı olmaz. Kök kaidesinden yepyeni kökler emisyon özelliği var. Kuvvetli ve ek olarak çabuk gelişicidir. Hurma toprak seçmiyor ama ne civarı iyi toprak olursa yaprak sıhhati da o civarı güzel olabilir. Randımanlı ve süzek toprağı meydana gelen bahçe, tarla, park vb. Yerlerden toprak alın. Yarısı yarıya hazırlıklı poşet toprakla karıştırın. Toprak fazla miktarda killi ise kum veya ponza taşıyla karıştırmalısınız. Yoksa iç mekanlarda kökler hastalıklanıp çürür. Sulamayı toprak üst yüzeyi kurudukça yapın. Nebat besinine, gübreye birçok gereksinim duymaz. Kökleri topraktaki elementleri almada çok iyi kabiliyete sahiptir. Aşağı Yukarı 2 ayda özellikte bir suya karıştırılan tipik için nebat besini vermeniz yeterlidir. Ramazan aylarında satılan hurmaların çekirdeklerinden palmiye ağacı yetiştirebilirsiniz. Hurma çekirdekleri sıcak olan ortamda çabuk çimlenir. Özellikte bir ayı bulmaz. Ama şayet olması gerektiği kadar sıcak olmazsa tohumlar çimlenmez.

" } ] }