{ "title": "Hurma Fidanı", "image": "https://www.hurma.gen.tr/images/Hurma-Fidani-13.jpg", "date": "19.01.2024 12:04:01", "author": "derya han", "article": [ { "article": "Hurma Fidanı, eski çağlardan beri meyvelerini yiyebilmek için Ortadoğu da yetiştirilen palmiyegiller sınıfından 14 farklı türü olan bir bitkidir. Bu fidanın anavatanı Irak ve civarıdır. İngilizce olarak adına date palm denilmektedir. Hurma fidanının dişisi ve erkeği ayrıdır. Meyve vermesi açısından dişi olan fidanın yakın bölgelerinde erkek fidanların bulunması gerekmektedir ki erkek olan fidanın çiçek polenler dişi ağacın çiçeklerine değerek meyve oluşumuna sebep olabilsin. Aksi halde meyve vermez ve de çiçekleri dökülmeye başlar. Uzun bir sap üzerinde yapraklar dizilidir. Bu yapraklar sert, ince, uzun ve diken gibi sivri uçlu ve çok fazla sayıda bulunmaktadırlar. Hurma fidanı büyüme gösterdikçe yaprakların büyüklüğü bu duruma göre değişmektedir. Bir yaprak en fazla 6 metreye kadar uzunluk gösterebilir. Toprak altında sürekli olarak yeni kökler çıkaran hurmalar saçaklanıp derinliklere doğru kuvvetlenerek ilerleme göstermektedir.

Hurma FidanıNasıl Yetişir?

Öncelikle dikilecek olan çekirdek ılık suda yaklaşık olarak 24-48 saat aralığında bekletilir. Çekirdeğin çimlenmesi için plastik olan bir kaba içerisinde zengin minerallere yer veren torf eklenir. Hurma çekirdeği de bu kaba eklenir. Kabın kapağı kapatılması gerekir. Çekirdeğin çimlenerek sağlıklı ve güçlü bir hurma fidanı yetişmesi için torf önemli ve bol mineral içeren bir maddedir. Eğer elde torf yok ise bu aşama geçilerek çekirdek direkt olarak toprağa ekilebilir. Ekilen çekirdek ışık görmeyen kapalı bir ortamda oda sıcaklığı içinde 3-4 gün bekletilerek çimlenmesi beklenir. Bu aşamadan sonra çekirdek çimlenmeye başlayacaktır ve fidesini gösterir. Çekirdek toprağın altına 5-15 cm'ye kadar inerek köklenmeye başlar. Saksının ya da kabın altının delik olması bu neden ile önemli bir adımdır. Kabın ya da saksının altında delik yok ise altına delik açılması gerekmektedir. Hurma fidanı, 10-15 gün içerisinde ilk yaprağı ile filizlenmeye başlar. Küçük bir kap içerisinde yetiştirilmeye başlandı ise kök vermeye başladıktan sonra daha büyük başka bir kaba ya da daha derin bir saksıya alınmalıdır. Gelişimi öncelikle direkt ışık görmeyen ortamlarda izlenmelidir. Fakat zaman ilerleyerek hurma fidanı büyümeye başlayınca da altından su ve tepesinden de güneş eksik edilmemelidir. Bazı zamanlarda da susuz bırakılarak susuz ortamlara alıştırılabilir.

Hurma fidanı sıcağı sevmekle birlikte soğuğa da hiç dayanamaz, kışın dışarıda bırakılırsa kuruyacaktır. Büyümesi ise oldukça sabır isteyen uzunca bir zaman alır. Hurma fidanları çekirdekten yetiştiğinde önce gelen yaprakları çimen gibi uzunca ve tek parça olarak oluşur. Tek parça olan bu yaprakların üzerine yaprakların dizilmesi ise 3-4 yılı bulmaktadır.

" } ] }