{ "title": "Hurma Fidesi", "image": "https://www.hurma.gen.tr/images/hurma-fidesi.jpg", "date": "19.01.2024 23:38:35", "author": "Gülistan Ateş", "article": [ { "article": "
Hurma Fidesi, İlk olarak dikilecek çekirdek ılık suya konulur ve 24 - 48 saat arası bekletilir. Çekirdeği çimlendirmek için bir plastik kaba zengin mineral içeren torf koyulup ve hurma çekirdeklerini de içine koyup kapağı kapatılır. Torf çekirdeğin çimlenmesi için bol mineral içerir ve sağlıklı güçlü bir fide yetişir. Torf yoksa bu aşamayı geçip çekirdeği direkt toprağa ekebilirsiniz. Işık görmeyen bir yerde oda sıcaklığında 3 - 4 gün bekletilmelidir. Daha sonra çekirdeklerin çimlendiği görülür. Bundan sonra toprağın 5- 15 cm'ye kadar altında kalacak biçimde çimlenmiş çekirdek dikişir. Kabın ya da saksının altının delik olmasına dikkat edilmelidir, delik değil ise delikler açılmalıdır. 10-15 gün içinde ilk yaprağı ile hurma filizlenecektir. Eğer küçük bir kaba dikildiyse altındaki deliklerden kökü çıkmaya başladıysa artık onu büyük bir saksıya alma zamanı gelmiş demektir.

İlk zamanlar direkt güneş görmeyen bir yerde olması gelişimi için daha uygundur. İlerleyen zamanlarda ise tepesinden güneş, kökünden de su eksik edilmemelidir. Ara sıra susuz bırakılarak susuzluğa alıştırılabilir. Bu ağaç türü sıcağı sever fakat, soğuğa dayanamaz ve kurur kışın dışarıda bırakılmamalıdır. Büyümesi ve gelişim aşaması sabır gerektirir.

Hurmanın ağacı odunsu gövdeye sahip olmadığı için ağaç üzerine aşı yapılamaz. Hurmanın erkek ve dişi üreme hücreleri ayrı ağaçlardadır. Bu nedenle erkek ve dişi ağaçlar ayrı ayrı olur. Bu ağaçlar dıştan bakıldığı zaman kolay ayırt edilemez. Ancak çiçeklenme zamanı geldiğinde ayırt edilebilir. Erkek ve dişi ağaçlar birbirine yakın dikilirse birbirlerini dölleyebilirler ama uzak oldukları durumda elle döllemek gerekir. Erkek ağaçtaki tohum taşıyan salkımsı süpürgemsi dallar kesilip dişi ağaçtaki benzer dallar tozlama yöntemi ile döllenmelidir. Aksi halde meyve vermez ve çiçekleri dökülür. Hurmanın çeşitlerine gelince, hurmanın fazla çeşidi vardır. Ticari olarak üretilenler, Medine, Kudüs, Libya, İran, Tunus, Çin gibi çeşitleri bulunur. Bir de yalancı hurma denilen çeşidi var. Bu genelde süs bitkisi olarak yetiştirilir ve meyveleri misket büyüklüğünde olup yenilecek türden değildir. Hurmanın yetişme alanlarına gelecek olursak, hurma Akdeniz ve çöl iklimi gibi sıcak iklimlerde yetiştirilmeye daha uygundur. Gövdesi otsu olduğu için sıcaklığın düşük olduğu yerlerde donma gerçekleştiğinden bu şartlarda yetişemez ve bitki ölür. Ayrıca suya çok dayanıklı bir bitkidir.

Bu ağaç yaprağını hiç dökmez ve bazı özellikleri ile de insana çok benzer. Sıcak iklimlerde yetişir ve sekiz bin seneden beri varlığı bilinen hurmanın yetişmesi için iki öge çok önemlidir. Biri su bir diğeri ise sıcaklıktır (Güneş). Bu ikisinden biri yeterli olmazsa hurma yetişmez.

Suyu bol olan yerde ekilen hurma ağaçları, her ne kadar büyüyüp boy atsa da meyve verme sırasında yeterli güneşi alamadığı zaman meyvesi olmaz. Olan meyveler ise çok küçük kalır.

Aynı şekilde güneş alıyor fakat, su almıyorsa yine bu mümkün olmuyor. Hurma ağacının gövdesi yassı geniş, silindirimsi ve uzundur. Bu iri yapı, sıcak ortamda hayatını devam ettirebilmesi için sürekli suya ihtiyaç duymaktadır.

Hurma çok yararlı meyvelerdendir. Yağ, vitamin, protein, mineraller içerir. Ancak birçok şeyi yiyerek alabileceğimiz bu ihtiyaçları hurma tek başına karşılar. Bir insan yalnızca hurma yiyerek yaşamını devam ettirebilir diyebiliriz.
" } ] }