{ "title": "Hurma Marmelatı", "image": "https://www.hurma.gen.tr/images/Hurma-Marmelati-68.jpg", "date": "21.01.2024 06:50:17", "author": "emine kedici", "article": [ { "article": "Hurma marmelatı; daha önce yemeyen herkesin mutlaka tatması gereken bir lezzettir. Hurma özellikle yaz mevsiminde yetişen bir meyvedir. Hurma ebat olarak elma büyüklüğünde olup olgunları turuncu, olgun olmayanları ise sarı renktedir. Hurma C, B 1, B vitaminler açısından oldukça besleyici bir besin maddesidir. Ayrıca mide ve sindirim sistemi içinde çok faydalı olduğu bilinmektedir. Fakat bu kadar faydalı olan bu meyveden yararlanabilmek için çok zamanınız bulunmamaktadır. Hurmaya karşı bir ön yargıya sahipseniz ilk denemenizde özellikle olgun olan hurmayı tercih etmeye çalışın. Çünkü henüz ham olan hurmanın tadı muşmula gibi serttir ve bir daha hurma yapmayı deneme cesaretini gösteremeyebilirsiniz. Hurma gibi yararlı bir besin maddesinden yıl içerisinde bol bol istifade etmek isterseniz kurutarak ya da marmelatını yaparak daha uzun zaman saklayabilirsiniz. Hurmanın kurutulması işlemi meyve kolay çürümeye müsait olduğundan biraz zahmetlidir ve çok güneş ışığı gerekir. Hurma marmelatı yaparak da saklamak mümkündür. Hurma marmelatının hem yapımı daha kolaydır hem de hurma yemeyen çocuklar için de iyi bir alternatiftir. Hurma marmelatı yapılırken olgun olan hurmaların kullanılması gerekmektedir. Bu nedenle de marmelat çok tatlı olacağından çok fazla miktarda toz şeker kullanmamaya özen göstermeniz gerekmektedir. Ayrıca hurma marmelatı yapabilmek için yaz mevsiminde sadece 2 ayınız bulunduğunu unutmazsanız iyi olur.

Hurma marmelatı için gerekli malzemeler
Hurma Marmelatı Nasıl Yapılır?

Hurma marmelatının yapımı çok kolaydır ve tarifin tutmaması gibi sorun asla oluşmaz. Hurmaları yıkayın ve ortadan ikiye ayırarak içerisindeki çekirdekleri çıkartın. Bu işlem biraz zor olabilir. Hurmanın ortası çok yumuşaktır ve çekirdeğin çevresi lifli bir yapı ile kaplıdır. Hurmanın çekirdeklerini çıkartırken elinizi veya bir yemek kaşığını kullanabilirsiniz. Çekirdekleri ayıklanmış hurmaları çok az rondodan geçirin ve bir çorba tenceresinin içerisine koyun ve üzerine toz şekeri ve kabuk tarçını ilave ederek kısık ateşte yaklaşık 20 dakika kadar kaynatın. Hurma marmelatınız hazır olduğunda şekerlenmesini önlemek amacıyla içerisine limon suyunu ilave edip bir taşım daha kaynatın. Hurma marmelatınız hazır. Hurma marmelatının içerindeki kabuk tarçını çıkartıp atın. Eğer hurma marmelatını uzun süre saklamak istiyorsanız kapağı sağlam kavanozlara kaynar haldeyken doldurun ve kapaklarını güç kullanarak kapatın. Daha sonra ters çevirerek üzerini örtüp bir gece bekletin. Kapakların ortası çökmüş ise tutmuş demektir. Serin bir yerde aylarca muhafaza edebilirsiniz. Tutmamış ise tencerede kaynatıp tekrar aynı işlemi deneyin.
" } ] }