{ "title": "Hurma Özü", "image": "https://www.hurma.gen.tr/images/Hurma-Ozu-89.jpg", "date": "21.01.2024 04:57:11", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Hurma Özü, taze cennet hurması veya diğer tür hurmalardan elde edilen bu meyvenin sıkılması veya ezilmesi ile elde edilen öz suyudur. Hurma besin değeri yüksek meyveler arasındadır. Bu yüzden her derde deva olarak bilinir. Bu meyve sıcak ve ılıman iklimlerde verimli olarak yetiştirilir. Birçok çeşidi vardır. Bilinen en eski meyvelerden biri olup özü oldukça faydalıdır. Hurma özü, şeker bakımından zengindir. Tüketilmesi halinde vücudun şeker ihtiyacını dengede tutar. Lif oranı fazla olduğu için mideye yarar sağlar. Bağırsakların çalışması hurma özü ile sağlanabilir. Bu meyve olgunlaşma döneminde hasat edildiğinde özü daha çok elde edilir. Hurma özünün belirli kıvama gelmesi için katkı maddelerinin kullanımı doğru olmaz. Doğrudan organik olarak değerlendirilmesi sağlık bakımından oldukça kıymetlidir. Hurma özü tatlı süslemelerinde, marmelat olarak veya meşrubat olarak kullanılmaktadır.

Hurma özü nasıl elde edilir?

Hurma türleri çeşitlilik gösterdiğinden istenilen hurma isteğe göre belirlenip özü doğal yöntemlerle elde edilebilir. Taze cennet hurması denilen turuncu renkte portakal büyüklüğündeki hurma özünden bahsetmek gerekirse, öncelikle bu meyvenin aşırı olgunlaşması şarttır. Çünkü olgunlaşmayan hurmanın özünün çıkarımı güçtür. Hurmalar saplarından ayıklanarak yıkama aşamasına geçilir. Yumuşak hurmaların tercih edilmesi gerekmektedir. Yıkanan hurmalar üç parçaya dilimlenerek mutfak robotu ile ezilip sıkılarak sıvı hale getirilir. Bu akışkan sıvı hurmanın özünü oluşturur. Bunun kıvamı meyvenin kalitesiyle doğru orantılıdır. Koyu bir kıvam da elde edilmesi muhtemeldir. Hurma özü için teknolojik ille de makinelerin olmasına gerek yoktur. Uygun bir kap içerisinde ezme yöntemiyle de hurma özü elde edilebilir.
" } ] }