{ "title": "Hurma Protein", "image": "https://www.hurma.gen.tr/images/Hurma-Protein-29.jpg", "date": "21.01.2024 05:04:18", "author": "sonay yıldız", "article": [ { "article": "Hurma protein, hurma kalın ve dik bir gövdeye sahip palmiyegiller ailesinden faydaları saymakla bitmeyecek kadar çok olan bir ağaç çeşididir. İnsanlarla benzerlikleri oldukça fazladır. Örneğin üreme şekli, yaşama ve gelişme şekli yani tıpkı insanlar gibi susuz yaşayamaz ve başları kesildiğinde ölmeleri gibi. Hurma ağacı 25 metre yüksekliğine sahip, gövdesi kesilmiş dallarla kaplı ve bu dallar arasında hurmalar salkım şeklinde olur. Bu hurmaların ağırlıkları ise 6-10 kg. Ağırlığındadır. Hurma ağacının her birinde 50-100 kg. Meyve elde edilmektedirler. Bir hurma ağacının ömrü genellikle 60-120 sene arasındadır. Ancak en verimli yani bol meyve verdikleri yıllar ise 20 ile 40 yılları arasındadır. Hurma ağacının gelişmesi ve meyve verebilmesi için sıcak ve sulu ortama ihtiyaçları vardır. Çekirdekten yetişen bir meyve aracıdır. Hurmanın hem yaş hali hem de kuru şekli oldukça faydalıdır.

Hurma protein, lif, şeker, C, B1, B2 ve A vitaminleri bakımından zengindir. Dişlerin çürümesini önleyen florür ve bağışıklık sistemini güçlendirerek kanser oluşumunu engelleyen selenyum gibi minerallere sahip bir meyvedir. Ayrıca hurma hafızayı güçlendirir, antioksidan özelliğine sahiptir, kolesterol ve damar sertliğine faydalı olan bir besindir. Hurma kan yapıcı özelliğe de sahiptir bu nedenle de anemi hastalığına iyi gelir. Kemik erimesine iyi gelir çünkü hurmada bulunan kalsiyum ve fosfat iskelet oluşumu ve vücudun kemik yapısını güçlendirir, hurma içerisinde bulundurduğu B1 ve B2 vitaminleri sayesinde karaciğeri güçlendirir ve sarılık hastalığına iyi gelir. Hurma sindirim sistemini çalıştırarak kabızlığa iyi gelir çünkü hurmanın içerisinde yüksek oranda lif bulunmaktadır.

100 gram hurmanın içerisinde
" } ] }