{ "title": "Hurma Sirkesi", "image": "https://www.hurma.gen.tr/images/Hurma-Sirkesi-11.jpg", "date": "20.01.2024 12:08:21", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Hurma sirkesi, hurma meyvesinden üretilir. Hurma, palmiyegiller familyasına aittir. İçerisinde çok çeşitli vitaminler ve mineral bulunduran bir meyvedir. Sağlığa oldukça faydası vardır. Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Cilde parlaklık verir. Zihin yorgunluğuna iyi gelir. Fakat, ülkemizde kış ayları don olarak geçtiği için hurmanın yetişmesi oldukça zordur. O nedenle her çeşidini ülkemizde bulmak oldukça güçtür. Hurmanın kullanım alanları oldukça geniştir. Hurma ister taze ve kurutulmuş olarak meyve gibi yenilebilir ya da sirkesi yapılarak da kullanılabilir. Herkesin alışkın olduğu sirke genelde elma ya da üzümden yapılır. Kokuları tatları oldukça keskindir. Bu sebepten dolayı kullanmayı tercih etmeyen kişilerde vardır. Fakat hurma sirkesi, bunların aksine oldukça hoş bir kokuya ve tada sahiptir. İster marketlerden satın alabilir ister evde kendinizde hazırlayabilirsiniz. Yemeklerde ve salatalarda rahatlıkla kullanılabilir. Ayrıca damak zevkine göre bal ya da pekmez ile karıştırılıp içecek olarak da tüketilebilir.

Hurma sirkesi için gerekli malzemeler
Hurma sirkesi nasıl yapılır?

Kuruyemiş satan yerlerden ya da marketlerden alınan kuru hurmalar çekirdeklerinden ayıklanarak iyice yıkanır. Ortadan ikiye kesilerek cam bir kavanoza doldurulur. Ne kadar hurma kullanılacağı cam kavanozun kapasitesine göre ayarlanabilir. Hurma ayarı, cam kavanozun dörtte birine denk gelecek şekilde ayarlanmalıdır. Kavanoz, ağzından 2-3 parmak parmak boşluk kalacak şekilde su ile doldurulur. Kavanozun ağzı sıkıca kapatılarak güneş almayan karanlık bir yerde yaklaşık olarak 40 gün kadar bekletilir. Bu sürenin sonunda süzgeçten geçirilerek ayrı bir cam kavanoza alınır ve buzdolabında muhafaza edilir.

Afiyet olsun.

" } ] }