{ "title": "Hurma Türleri", "image": "https://www.hurma.gen.tr/images/Hurma-Turleri-13.jpg", "date": "21.01.2024 01:34:11", "author": "Hacer Sakman", "article": [ { "article": "
Hurma Türleri, Hurma, ülkemizde genelde ramazan ayında çokça tükettiğimiz vitamin açısından çok zengin bir besindir. Kur'an'ı kerimde de birçok ayette adı geçen hurma cennet nimetlerinden sayılır. Doksan dokuz türü bulunmaktadır. Oldukça sağlıklı ve besleyicidir. Hurmadan birçok ürün yapılmaktadır. Hurmanın, kahvesi, cezeryesi, reçeli, pekmezi yapılmaktadır. İçerisinde potasyum, demir, fosfor, azot bol miktarda çinko, magnezyum gibi gıda maddeleri bulunduğundan özellikle hamilelerin, doğum yapmış emziren annelerin yemesi çok faydalıdır. Doksan dokuz türü bulunmasına rağmen çok az türü tüketilmektedir. Peygamber Efendimizin (SAV) diktiği olarak bilinen Acve hurması, Mebrum, Hudri, Safavi, Medjul, Hallavi ve Sukkeriye gibi çeşitleri Medine'den ithal edilmektedir. Bunun yanı sıra diğer çeşitleri İsrail, İran, Ürdün, Tunus, Cezayir gibi ülkelerden ithal edilir. Sugai, Berni, Hudri, Anber, Sukkeriye, Mebrum, Safavi, Medjul, Acve, en çok bilinen türleri arasındadır. Hafızaya ve ülsere iyi gelir. Kanser önleyicidir. Antioksidan içerir.

Hurma Türleri ve Faydaları Nelerdir?

Medjul: Hurmalar arasında en çok ilgi gören Medjul hurmasıdır şekerli ve hafif olduğundan tercih edilir.

Kral: Ürdün'den ithal edilen büyüklüğünden dolayı tercih edilen diğer bir hurmada kral adı verilen hurmadır.

Safayi: Medine'de yetişen ve kan yapıcı özelliği olan diğer bir hurmada Safavi hurmasıdır. Faris: Faris hurması ise şeker oranının az olması ve çok lifli olmasından dolayı şeker hastaları tarafından tercih edilir.

Acve: Acve hurması hastalar tarafından çoğunlukla tercih edilir aynı zamanda umre ve hac dönüşü Türk hacılarının da ilk tercihidir.

Tunus hurması: Tunus'tan ithal edilen dalıyla gelen ve kurutulmaya bırakılan Tunus hurması kuruduktan sonra kendiliğinden şerbetlenir.

Maktum: Irakta yetiştirilen maktum hurma büyük, kızıl-kahverengi, ince kabuklu, yumuşak, unlu, orta tatlılıkta olan bu hurma aynı zamanda neme karşı dayanıklıdır.

Mebrum: Medine'ye özgü yumuşak kuru meyvelerdendir. Suudi Arabistan'da yetişir.

Hallavi: Orta boylu, ince uzun, yumuşak, aşırı tatlı, açık kehribar renginde olup her birinde ince tek bir çekirdek bulunur. Irak'tan gelir.

Bal Hurması: İran'da yetişir. Yumuşak, tatlı ve kremalı bir görünümü vardır.

Deglet Noor: Cezayir ve Tunus'un en bilinen hurmasıdır. Yarı kuru ve sakızlı hurma diğer türleri kadar tatlı değildir.

Dayri (Manastır Hurması): Irakta yetişir. Uzun, ince, kuru, büyük, siyah bir meyvedir

Bahri: Iraktan olan bu meyve diğer hurmalar içinde en tatlı ve en yumuşak olanıdır.

Emir Hac: Irak'ta yetişir. Yarı tatlı ve yumuşaktır. İnce kabuklu kalın etli ve çekirdeği büyüktür.
" } ] }