{ "title": "Hurma Yağı", "image": "https://www.hurma.gen.tr/images/Hurma-Yagi-88.jpg", "date": "19.01.2024 13:55:43", "author": "ömer ateş", "article": [ { "article": "Hurma Yağı, Hurma ağacından üretilerek elde edilen bir çeşit bitkisel yağdır. Dünya genelinde yılda en çok kullanılan yağar içerisinde soya yağından sonra ikinci sırada gelmektedir. Dünya genelinde 28 milyon tonluk üretimi yapılmaktadır. Dünyada önde gelen hurma yağı üreticileri içerisinde Kolombiya, Malezya ve Endonezya ilk başlarda yer almaktadır.

Hurma yağı, yağ hurması olarak yetiştirilen meyvenin etinden elde edilmektedir. Zeytinyağında olduğu gibi hurma yağı da üretildiği meyvenin adı verilen bir meyve yağıdır. Hurma yağı, hurma meyvesinin çekirdeğinden veya hurma meyvesinin tohumundan üretilen hurma çekirdeği yağı ile karıştırılmamalıdır. Hurma yağı meyvesinden iki farklı yağ türü çıkarılmaktadır. Bu yağlardan biri hurma yağı diğeri ise hurma çekirdeği yağıdır. Hurma meyvesinden elde edilen her iki yağ çeşidi de yenilebilir yağlardır. Fakat çok değişik kimyasal bileşim, fiziksel özellikler ile farklı uygulamalara da sahiptir. Hurma yağı bünyesinde eşit oranlarda doymuş yağ ve doymamış yağ asitleri barındırmaktadır. Hurma yağı özellikle doymuş palmitik asit bakımından oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Hurma yağı oda sıcaklığında saklandığı zaman yarı katı bir halde bulunur. Hurma yağının sıvı bölümü, parçalar halinde bulunan katı bölümden fiziksel olarak ayrı bulunmaktadır. Parçalanma işlemi bittikten sonra sıvı bölüme hurma olein ismi verilmektedir ve çoğu zaman şişte pişirilen yemekler için kullanılan yağlar arasında bulunarak satılmaktadır. Hurma yağının katı bölümü ise çoğunlukla margarin gibi katı yağ ya da sebze yağları gibi yağları formüle etmek için kullanılır.

Hurma Yağı Faydaları: Hurma yağı çok zengin içerikli bir antioksidan kaynağıdır. Kan lipidlerini iyileştirir. Hurma yağı doğaldır. Gerekli bir yağ asidi olan omega 6 içermektedir. Yararlı olan HDL kolesterolünü attırır. Sıcaklık ve hekzan gibi çözücülerle işlenmemiştir. Hidrojen değildir. Trans yağ asitlerini içeriğinde bulundurmaz. Hurma yağının hazmı ve sindirimi kolaydır. Yemekleri pişirmede kullanıldığında değişime uğramamaktadır.
" } ] }