{ "title": "Karadeniz Hurması", "image": "https://www.hurma.gen.tr/images/Karadeniz-Hurmasi-42.jpg", "date": "21.01.2024 18:24:09", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Karadeniz Hurması, Çarşıda, pazarda, manavda kolaylıkla bulabileceğimiz ama tanımadığımız, adını bile bilmediğimiz veya yeme alışkanlığımızın olmadığı bir sürü meyve vardır. Adını bilmediğimiz gibi şifasından da yararlanamayız. Bu bahsedilen meyvelerden birisi de Karadeniz Hurmasıdır. Hurma deyince herkesin aklına çoğunlukla kahverengi, küçük, uzun, ramazan aylarında bolca tüketilen hurma gelir. Ancak bahsedilen bu hurma değildir. Diğer adıyla Japon hurması, aslında bizim bahsettiğimiz Karadeniz hurmasıdır. Yöre yöre, il il çok çeşitli biçimde adlandırılır.

Karadeniz Hurmasının Şekli

Latincesi Diospyros kaki olan bu şifalı meyve yaklaşık elma büyüklüğüne ve turuncu renge sahiptir. Temmuz ve ağustos aylarında çiçek açar ve meyveler kasım ayında olgunlaşır. Ana vatanı ise birçok meyve gibi Çin'dir. Ancak daha sonra Japonya'ya getirildiğinden Japon hurması ismi verilmiştir. Karadeniz Hurması ağacı kazık köklüdür, boyu ortalama 5-6 metreye kadar uzamaktadır. Yaprakları ilkbaharda yeşil sonbaharda ise kırmızı, turuncu, sarı gibi renklere dönüşür. Bu nedenle ağaç, süs bitkisi olarak da peyzaj alanında kullanılır. Turuncu renkte olan meyvesi çok tatlıdır. Meyvenin içinde kahverengi noktacıklar vardır. İçi yumuşak olan meyve oldukça güzel bir tada sahiptir. Çoğunlukla tropik ve subtropik iklimlerde yetişir. Serin iklimlerde istenildiği gibi verim alınmaz. Meyvesi çiğ ya da pişmiş olarak tüketilebilir. Ülkemizin de bazı bölgelerinde Karadeniz kıyılarında yetiştirilmektedir.

En bilinen ve en önemli Karadeniz Hurmasının faydaları arasında, içeriğinde birçok bileşiği barındırmasını ve bol miktarda vitaminlerden zengin olmasını sayabilir. Karadeniz Hurması; A, B, C vitaminlerinden oldukça zengindir ve kansızlık rahatsızlığında çok etkilidir. B1, B2, B3 vitaminlerini de yüksek oranda içermektedir. Ayrıca mineral madde içeriği bakımından oldukça zengindir. Özellikle potasyum, fosfor ve kalsiyumu en yüksek oranlarda içermektedir.

Yeni olgunlaşmış (Yumuşak olmayanlar) Karadeniz Hurması ağızda mayhoş ve ekşi bir tat bırakır. Bu nedenle hava sıcaklığından balkonda ya da evde yerde bekleterek olgunlaşmasını beklediğinizde çok güzel bir meyveyle karşılaşabilirsiniz. Yeni olgunlaşmış olanların yenmesi pek tavsiye edilmez. Eğer önceden hiç yemediyseniz yumuşak olanları tercih etmelisiniz.

Karadeniz HurmasıYararları

İyi bir idrar söktürücüdür. Kış aylarındaysa balgam söktürücü olarak kullanılabilir. Öksürük, nezle, grip, soğuk algınlığına karşı şifa verir. Birçok bireyin çokça yakındığı ülser ve gastrit gibi mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Mide hastalıklarının tedavisinde de kullanılır. Mide bulantısı ve kusmaya karşı da etkilidir. Karadeniz Hurması ağacının gövde kabuğu kanamayı durdurucu etki yapar. Ayrıca çok çeşitli vitaminler ile vücudun vitamin ihtiyacını karşılamaktadır. İçerdiği vitaminler sayesinde hastalıkların önlenmesine yardımcı olur. Vücut ateşini düşürmeye yardım eder. Yüksek vücut ateşinden korunmak için tüketilebilir.

Karadeniz Hurması kabızlık tedavisinde kullanılır. Ayrıca hemoroit problemi olanlar da mutlaka tüketmelidir. Olgun kurutulmuş meyveler bronşit hastalığına da etkilidir. Olgunlaşmamış olanlarının meyve suyu ise yüksek tansiyona iyi gelir. Hıçkırık tedavisinde de kullanılması da Karadeniz Hurmasının faydaları arasındadır. Cilt sıkılaştırıcı özelliğinde dolayı yüz maskesi yaparken de kullanılabilir. Karaciğer ve safra kesesi gibi organlara yarar sağlar.
" } ] }