{ "title": "Sarı Hurma", "image": "https://www.hurma.gen.tr/images/Sari-Hurma-57.jpg", "date": "19.01.2024 14:02:08", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Sarı Hurma, Akdeniz bölgesi gibi subtropik iklim kuşaklarında yetişen bir ağaç türünün sarı renkte olan meyvesidir. Başlangıçta yeşil renk iken olgunlaşmaya başladığında sarı renk almaktadır. Aşırı olgunlaştığında ise tururuncu renge dönüşür. Taze sarı hurma vitamin ve mineral açısından oldukça zengin bir meyve çeşididir. İçerisinde magnezyum, potasyum, sodyum, kalsiyum ve demir oranı yüksektir. Her öğünde aşırıya kaçılmadan yeteri miktarda yenilen sarı hurma birçok hastalığın iyileşmesine derman olabilir. Anayurdu Japon ile Çin olmakla birlikte ilk sırada yer almaktadır. Dünya Akdeniz bölgelerinde ve Türkiye'de yetiştirilen bir meyve ağacıdır. Bu ağacın meyveleri sonbahar mevsiminde olgunlaşır. İyice olgunlaştığında taze olarak tüketilebildiği gibi kurutularak ve dondurularak da tüketilebilir. Ayrıca bu meyveden tatlı ürünleri ve reçel de yapılabilir. Sert olgunlaşmamış hurma yenildiğinde ağızda uyuşma hissi yaratır. Yutkunma da zorluk çektirir. Olgunlaşan sarı hurma dalından koparıldıktan sonra bir alanda içerisine birkaç elma veya armut konularak kısa zamanda olgunlaşarak bal kıvamında tat alarak muhafaza edilebilir.

Sarı Hurma Nerede Yetişir?

Bu meyve Türkiye'de en çok Kuzey Anadolu, Akdeniz bölgesinde özellikle Antalya yöresinde yoğun olarak yetiştirilmektedir. Ayrıca Hatay, Trabzon'da da yoğun olarak yetiştirilir. Ilıman bölümlerin yanı sıra İç bölge iklimine de uyum sağlayan bu meyve, organik madde yönünden zengin toprakları sever.

Sarı Hurma Faydaları Nelerdir?

" } ] }