{ "title": "Trabzon Hurması Yetiştiriciliği", "image": "https://www.hurma.gen.tr/images/Trabzon-Hurmasi-Yetistiriciligi-53.jpg", "date": "21.01.2024 06:49:16", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Trabzon Hurması Yetiştiriciliği, Çok yıllık bitki olan Trabzon hurması, ebanaceae familyasından gelen oldukça lezzetli bir meyvedir. Anavatanı Çin olan bu meyve çok eski zamanlarda Japonya'da yetiştirilmiş ve üretimi yapılmıştır. Ülkemizde yetiştiriciliği ise en çok Akdeniz Bölgesinde yapılır. Kışın yapraklarını döken bu meyvenin ağacı daha serin yerlerde özellikle de Ege, Marmara ve Karadeniz bölgelerinde sık yetiştirilmektedir.

Trabzon hurması yetiştiriciliği

İklim isteği, subtropik iklim meyvesi olan Trabzon hurması, sıcak ılıman iklimleri çok sever. Tropik meyve türlerine oranla çok daha dayanıklıdır. -18 derecede dayanabilen Trabzon hurması, geç çiçeklenmesi nedeniyle ilkbaharda yaşanan donlardan etkilenmez ve rüzgârlara karşı oldukça dayanıklıdır. Yüksek sıcaklık isteyen bu meyvenin en kaliteli olanları nemli bölgelerde yetişmektedir.

Toprak isteği, orta ağır ve organik madde açısından oldukça zengin ve drene edilmiş derin topraklar Trabzon hurması için daha uygundur. İyi bir ürün elde edebilmek için pH oranı 6,5-7 olan topraklar daha uygundur.

Fidan üretimi, Trabzon hurması aşılama yoluyla çoğaltılabilir. Meyveler toplandıktan sonra iyice yumuşayana için bekletilir ve daha sonra meyveler bir kovanın içinde üzerine eklenen suyun içerisinde iyice ezilir. Bu şekilde çekirdekleri posalarından ayrılır. Alınan tohumlar bol su ile yıkandıktan sonra güneş görmeyen bir yere serilerek kurutulur. Kurutulan tohumlar katlama yapılarak ya da doğrudan araziye ekilebilir. Tohumları katlama yapılacaksa, alt kısmı delikli olan bir sandığın en alt katına iri çakıllar ve üzerine de kum koyulur. Ardından hava almasını engelleyen iri kaplama kum eklenir ve tohumlar kumun üzerine serpilir. Daha sonra üzerini kum ile ördükten sonra yeniden tohumlar serpilir ve sandık dolana kadar katlama işlemi yapılır. Daha sonra süzgeçli kova yardımı ile toprak nemlendirilir. Kaplama yapılan tohumlar 7 derecede 2-3 ay içerisinde ekilecek seviyeye gelir.

Arazi hazırlığı, fidanlar ekilmeden önce toprak analizi yapılır ve analize göre toprağın ihtiyaç duyduğu gübreler verilir. Dikim yapılacak toprak engebeli ise tesviye edilir ve sonbahar mevsiminde derin sürüm yapılır.

Fidan dikimi, araziye dikim yapılmadan önce fidan yerleri işaretlemeli ve dikim çukurları 60-70 cm genişliğinde ve derinliğinde olmalıdır. Fidan dikimi, fidanlar yapraklarını döktükten sonra ve ilkbahara kadar olan dönemde yapılabilir. Soğuk olan bölgelerde ilkbahar dikimi yapılması tavsiye edilir. Ekim esnasında fidanın kök budaması yapılmalı, sökülmesi esnasında yıpranmış olan kökleri temizlendikten sonra açılan çukurlara dikilmeli ve ardından mutlaka cam suyu verilmelidir.

Toprak işlemesi, iyi verim alabilmek için ağaçların dibindeki otlar çapa ile temizlenmeli, sonbahar mevsiminde pullukla derin sürüm yapılmalıdır. İlkbahar sürümleri ise diskli pulluk ile yapılmalıdır.

Sulama, Trabzon hurması yetiştiriciliğinde ağacının iyi gelişmesi ve yeteri miktarda ürün alınabilmesi için sürgün gelişimi ve meyve büyüme dönemlerinde düzenli olarak sulama yapılmalıdır. Sulama işleminin meyvenin olgunlaştığı esnada yapılması meyvelerin çatlamasına neden olabilir. Bu nedenle sulama zamanında ve karık usulü sulama yöntemi veya alttan yağmurlama sistemi ile yapılmalıdır.

Hasat ve depolama, Trabzon hurması iriliğe ulaştığı ve kabuğunun yeşil renkten koyu turuncu rengine döndü zaman fazla yumuşamadan sert haliyle toplanmalıdır. Hasat edilen meyveler zarar görmeden toplama kaplarına yerleştirilmelidir. Trabzon hurması, pazar ömrü uzun ve pazar değeri yüksek olması bakımından depoda -1 ve 1 derecede muhafaza edildiği takdirde 6 ay tezgâh ömrü olan bir meyvedir.
" } ] }