Bursa Hurma Tatlısı
Bursa hurma tatlısı; denilince herkesi aklına cennet hurması ya da bağdat hurması ile yapılan bir tatlı gelebilir. Fakat bu tatlıya hurma tatlısı denilmesinin en önemli nedeni renginin ve şeklinin biraz olsun Medine hurmasına benzemesidir. Bursa hurma tatlısı aslında içerisinde kullanılan malzemeler göz önüne alındığında desensiz tulumba tatlısına benzemektedir.
Orijinal Bursa hurma tatlısı fabrikasyon olarak Bursa ilinde üretilerek halka satılmaktadır ve bu tatlının içerisindeki lezzetin sırları müşteriler ile paylaşılmamaktadır. İçerisinde çeşit malzeme kullanılarak hazırlanan hurma tatlısı üzeri süslenerek servis edilmektedir.
Bursa hurma tatlısının malzemeleri- 200 gr. Un,
- 50 gr. İrmik,
- 100 gr. Sıvı yağ,
- 50 gr. Sığır böbrek yağı,
- 2 adet yumurta sarısı,
- 1 çorba kaşığı yaş maya,
- 1 tatlı kaşığı pudra şeker,
- 1 çay kaşığı tuz,
- 100 gr. Soğuk su.
Şerbeti için- 1 kg. Toz şeker,
- 500 gr. Su,
- 1/4 limonun suyu.
Kızartmak için Bursa hurma tatlısı nasıl yapılır?
Bursa hurma tatlısının yapımı için öncelikle şerbeti kaynatın ve soğuması için bir kenara kaldırın. Tatlının hamuru için biraz ılık su ile pudra şekeri ve mayayı ezin. İçerisine 1 çay bardağı da un ekleyerek yaklaşık 10 dakika mayalanmasını bekleyin. Ayrıca tencerede böbrek yağı ile 100 gr.
Yağı el yakma derecesine gelene kadar kızdırın. Bir kaşık ile karıştırarak içerisine kalan un ile irmiği ekleyip malzemeyi tüm malzeme ile birleştirin. Daha sonra üzerine mayalanan hamuru, yumurta sarısını, tuz ve kalan suyu ekleyip yoğurun. Elde ettiğiniz hamuru sıcaklık ile mayalanması için ağzını ve üzerini kapatıp yaklaşık yarım saat dinlendirin. Daha sonra hamuru ceviz büyüklüğünde olacak şekilde beze yapın ve elinizle ya da kalbur ile şekil vererek fırın tepsisine dizin. Tepside biraz daha mayalanmasını sağlayın.
Derin bir tencerenin içerisinde sıvı yağı kızdırın ve hamurları kızartıp yağdan çıkartın. Bursa hurma tatlısı hamurlarını tencereden alır almaz şerbetin içerisine atın ve şerbeti çekerek yumuşamasını sağlayın. Fakat şerbetin içerisinde çok fazla tutmamaya özen gösterin. Şerbetlenen tatlıyı bir tepsiye dizin ve sakın üzerini kapatmayın. Üzerine Hindistan cevizi veya toz Antep fıstığı dökerek servis edin.
20.01.2024 17:30:33
Bursa Hurma Tatlısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|