Hurma Besin Değeri
Hurma besin değeri, içerdiği folik asit, potasyum, demir, kalsiyum ve lif açısından iyi özellikte bir kaynaktır. 2-3 adet kuru hurma bir adet meyve mahalline tüketilebilir. Hurma, kişinin ihtiyacı meydana gelen hemen hemen tüm gıdaları içerisinde barındıran mucizevi özellikte bir meyvedir.
Hurmanın Besin Değerleri Nelerdir?
100 gram.
Natürel şekilde kurutulmuş hurma meyvesinin içeriğindeki besin oranları şöyledir: - Kalori: 274 kcal
- Sodyum: bir mgr
- Protein: 2,2 gr
- Potasyum: 648 mgr
- Karbonhidrat: 72,9 gr
- Magnezyum: 58 mgr
- Kolesterol: 0
- A vitamini 50 IU yağ: 0,5 gr
- B1 vitamini: 0,09 mgr
- Lif: 2.3 gr
- B2 vitamini: 0, bir mgr
- Fosfor: 63 mgr
- B3 vitamini: 2,2 mgr
- Kalsiyum: 59 mgr
- B6 vitamini: 0,153 mgr
- Demir: 3 mgr
- B9 vitamini-Folik Asit 24,9 mcgr
İçeriğinde protein, karbonhidrat, yağ, su, lif, vitaminler (A, B1, B2, B3, B6, B9-Folik Asit, Niasin, C, D, K) ve mineraller (Potasyum, Kalsiyum, Magnezyum, Selenyum, Fosfor, Sodyum, Kükürt, Demir, Klor, çinko, bakır, mangan, flor, iyot), oksitosin hormonu ve organik asitler yer alır.
Hurmanın İçeriğindeki Vitaminler ve Mineraller
Hurma içerdiği vitamin ve mineraller ile lakabına yakışan özellikte bir meyvedir. Hurma üstünde yapılmış olan biyolojik araştırmalar bu zengin muhtevasını meydana koymakta.
- 100 gram hurma içerdiği 277 kalori ile gündelik aşağı yukarı 1500-2000 arası kalori ihtiyacımızın mühim kısmını giderir. 74.97 gram karbonhidrat muhtevası ile de gün boyu enerji ihtiyacımızı karşılamaya katkıda yer alır, kış aylarında üşümeyi önler ve zinde tutar.
- Protein muhtevası şekilde çok fazla oranda zengin olmasa da 1.81 gram protein muhtevası ile protein barındıran ender meyvelerdendir. Bilhassa vejetaryen ya da vegan beslenenler amaçlı protein kaynağı şekilde tüketilebilir.
- Hiç kolesterol içermeyen hurma bu manasıyla tam özellikte bir kalp ve damar sağlığı dostudur.
- Ayrıca 6.7 gram rejim lifi bulunduran 100 gram hurma bağırsakların huzurlu çalışmasını imkânı sunan mühim özellikte bir meyvedir. Aradaki bağ biyolojik şekilde kanıtlanmamış olmakla beraber besin lifinin kolon kanseri risk oranını azalttığı düşünülmektedir. B kompleks vitaminleri açısından zengin hurmanın 100 gramı 1.6 miligram B3 vitamini içeren. Bununla beraber 0.1 mg B2 vitamini, 0.2 gram B6 vitamini, 0.1 mg B1 vitamini içermektedir.
- Hurma kalp, ciğerler ve böbrekler en başta olmak üzere yaşamsal uzuvların itinalı çalışması amaçlı gerekli meydana gelen A vitamini açısından iyi özellikte bir kaynaktır. 100 gram hurma gündelik A vitamini gereksiniminin %3'ünü giderir.
- Eksikliğinde osteoporoz, kalp hastalıkları, varis, erken bunama, farklı kanser türlerinin görülme riski fazlalaşan K vitamini hurmada bol oranda yer alır.
- 100 gram hurmada; kemik ve adale gelişiminden, kalp sıhhatine ve sıhhatli üreme (Eşey) sistemine denli vücut amaçlı yaşamsal önem taşıyan minerallerden sodyum bir mg, potasyum 696 mg, kalsiyum 64 mg, demir 0.9 mg, bakır 0.362 mg, magnezyum 54 mg, manganez 0.296, fosfor 62mg ve çinko 0.44 mg yer alır.
- Hurma tansiyonu tertip eden ve kalp ritminin itinalı olmasını imkânı sunan potasyum istikametinden zengindir. Bir adet hurma 167 mg potasyum içeren ve bu miktar gündelik potasyum gereksiniminin %5'ine isabet gelir.
- Hurma bağışıklık sistemimizi güçlendirerek hastalıklara, enfeksiyona ve bilhassa kansere karşı savaşmamızı imkânı sunan, göz sıhhatinin en önemli içeriği beta karoten açısından zengindir.
23.01.2024 03:05:34
Hurma Besin Değeri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|