Hurma Tatlısı
Hurma tatlısı, hurma özellikle en yaygın olarak tüketilen besinlerin başında gelmektedir. Çoğunlukla hurma sadece ramazan ayında en fazla tüketilen en öneli olan bir besin kaynağıdır. Hurma başlıca pek çok vitamini ve minerali barındıran en kıymetli meyve ve aynı zamanda en iyi antioksidan görevi gören besin ögesidir. Hem tadı hem de besleyiciliği bakımından herkes tarafından sevilerek yenen bir meyvedir.
Hurma ile yapılan her tatlı ayrı bir lezzet içermektedir. En yaygın olarak yapılan hurma tatlısını hazırlaması oldukça kolaydır. Ayrıca içine kullanılan malzemelerde hamura ayrı bir lezzet katmaktadır.
Hurma tatlısı, ismini hurma tatlısı olarak duyan pek çok kişi tatlının hurma ile yapıldığını zannetmektedir. Oysa şekli hurmayı andırdığı için ismini hurma tatlısı denmektedir. Aslında şerbet eklenerek hazırlanan bir hamur tatlısıdır. Geleneksel olarak bizim kültürümüz her zaman şerbetli tatlıyı ayrı tutarak sevmektedir. Bunun için sizde mutlaka hurma tatlısını denemelisiniz.
Hurma tatlısı için gerekli malzemeler- 250 gram oda sıcaklığında margarin,
- 1 adet yumurta,
- Yarım çay bardağı su,
- 1 çay kaşığı kabartma tozu,
- 1 fiske tuz,
- 1 çay bardağı kıyılmış ceviz içi,
- 1 çay kaşığı tarçın,
- Aldığı kadar un,
Hurma tatlısının şerbeti için gerekli malzemeler- 3,5 su bardağı su,
- 3 su bardağı toz şeker,
Hurma tatlısı nasıl yapılır?
İlk önce hurma tatlısının şerbetini hazırlayalım.
Tencerenin içine su ve şekeri koyarak tatlının şerbetini kaynatalım ve kenara alarak soğumaya bırakalım. Hurma tatlısının iç malzemesi olarak tarçın ve ceviz içini bir kâsenin içinde karıştıralım. Daha sonra derin bir kabın içine margarin, yumurta, su, tuz, un ve kabartma tozunu ilave ederek kulak memesi yumuşaklığı kıvamında hamuru hazırlayalım. Hurma tatlısının hamurundan ceviz büyüklüğünde olacak şekilde parçalar alalım. Aldığınız hamurları bir rendenin üzerinde işaret parmağınızın uzunluğunda olacak şekilde bastırarak açalım. Açtığımız hamurun içine iç malzemeden koyarak kapatalım. Hamurun ek yerini altına getirerek fırın tepsisine dizelim. Bütün hamurları hazırlayarak tepsiye dizelim. Daha sonra önceden 180 derecede ısıttığımız fırında kızarıncaya kadar pişirelim. Fırından çıkardığınız hurma tatlısının üzerine önceden hazırlayarak soğuttuğunuz şerbeti dökün. Üzerine başka bir tepsi kapatarak bir gece dinlenmesi için bekletin ve daha sonra servis yapalım.
Afiyet olsun.
19.01.2024 04:15:35
Hurma Tatlısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|