Hurma Marmelatı Tarifi ve Malzemeleri
13 Temmuz 2024

Hurma Marmelatı Tarifi ve Malzemeleri

Hurma Marmelatı

Hurma marmelatı, daha önce denememiş olan herkesin mutlaka tatması gereken bir lezzettir. Hurma, özellikle yaz mevsiminde yetişen bir meyvedir. Hurma ebat olarak elma büyüklüğünde olup, olgun olanları turuncu, olgun olmayanları ise sarı renktedir. Hurma, C, B1 ve B vitaminleri açısından oldukça besleyici bir besin maddesidir. Ayrıca mide ve sindirim sistemi için de çok faydalı olduğu bilinmektedir. Ancak, bu kadar faydalı olan bu meyveden yararlanabilmek için çok zamanınız bulunmamaktadır.

Hurmayla ilgili bir önyargıya sahipseniz, ilk denemenizde özellikle olgun olan hurmayı tercih etmeye çalışın. Çünkü henüz ham olan hurmanın tadı muşmula gibi serttir ve bir daha hurma yemeyi deneme cesaretini göstermeyebilirsiniz. Hurma gibi yararlı bir besin maddesinden yıl içerisinde bol bol istifade etmek isterseniz, kurutarak ya da marmelatını yaparak daha uzun süre saklayabilirsiniz. Hurmanın kurutulması işlemi, meyve kolay çürümeye müsait olduğundan biraz zahmetlidir ve çok güneş ışığı gerektirir. Hurma marmelatı yaparak da saklamak mümkündür.

Hurma marmelatının hem yapımı daha kolaydır hem de hurma yemeyen çocuklar için de iyi bir alternatiftir. Hurma marmelatı yapılırken olgun olan hurmaların kullanılması gerekmektedir. Bu nedenle de marmelat çok tatlı olacağından, çok fazla miktarda toz şeker kullanmamaya özen göstermeniz gerekmektedir. Ayrıca, hurma marmelatı yapabilmek için yaz mevsiminde sadece 2 ayınız bulunduğunu unutmazsanız iyi olur.

Hurma Marmelatı İçin Gerekli Malzemeler

  • 6 adet olgun hurma
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1 parça kabuk tarçın
  • 1/4 oranında limonun suyu

Hurma Marmelatı Nasıl Yapılır?

Hurma marmelatının yapımı oldukça kolaydır ve tarifin tutmaması gibi bir sorun asla oluşmaz. Hurmaları yıkayın ve ortadan ikiye ayırarak içerisindeki çekirdekleri çıkarın. Bu işlem biraz zor olabilir. Hurmanın ortası çok yumuşaktır ve çekirdeğin çevresi lifli bir yapıyla kaplıdır. Hurmanın çekirdeklerini çıkarırken elinizi veya bir yemek kaşığını kullanabilirsiniz.

Çekirdekleri ayıklanmış hurmaları çok az rondodan geçirin ve bir çorba tenceresinin içerisine koyun. Üzerine toz şekeri ve kabuk tarçını ilave ederek kısık ateşte yaklaşık 20 dakika kadar kaynatın. Hurma marmelatınız hazır olduğunda, şekerlenmesini önlemek amacıyla içerisine limon suyunu ilave edip bir taşım daha kaynatın. Hurma marmelatınız hazır. İçerideki kabuk tarçını çıkarıp atın.

Eğer hurma marmelatını uzun süre saklamak istiyorsanız, kapağı sağlam kavanozlara kaynar haldeyken doldurun ve kapaklarını güç kullanarak kapatın. Daha sonra ters çevirerek üzerini örtüp bir gece bekletin. Kapakların ortası çökmüş ise tutmuş demektir. Serin bir yerde aylarca muhafaza edebilirsiniz. Tutmamış ise tencerede kaynatıp tekrar aynı işlemi deneyin.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Hurma Çekirdeği Yutmak

Hurma Çekirdeği Yutmak

Hurma Nasıl Yetiştirilir Türleri ve Özellikleri

Hurma Nasıl Yetiştirilir Türleri ve Özellikleri

Hurma Poleni Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Hurma Poleni Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Hurma Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Hurma Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Sarı Hurma Nerede Yetişir?

Sarı Hurma Nerede Yetişir?